Loading...

Sportolók

Miért hasznos a neurofeedback tréning a sportolók felkészülésében?

A sport esetében a csúcsok meghódításáról van szó. Itt nem elég jónak lenni, a jók között a legjobbnak kell lenni. Nagyon fontos a sportoló összeszedettsége, figyelme. A cél előtt nem lehet megzavarodni, szétesni, még pár pillanatra sem, mert a siker tizedmásodperceken múlik.

 Sportolók esetében a biofeedback és a neurofeedback a pszichológiai felkészítés része. A sportolónak olyan szinten kell a figyelmén úrrá lenni, hogy a cél előtt az összpontosítása maximális legyen, de anélkül, hogy görcsössé válna. Egyfajta flow állapotba kell kerülnie, hogy maximálisan ki tudja használni a benne rejlő lehetőségeket.

Ráadásul a sportban a stressz okozta feszültség nagyon magas szintű. Versenyek előtt a sportoló szorongásszintje olyan fokozatot ér el, amely már komolyan le tudja rontani a teljesítményt. Gyakran előfordul, hogy a sportoló az edzéseken csúcsokat dönt, de amikor élesre fordul a történet, a versenyen „lefagy”, érthetetlen hibákat véd. A neurofeedback segítségével ezek a lefagyások kiküszöbölhetőek, és a sportoló a tőle telhető maximumot nyújtja.

Milyen sportágak esetén hasznos a neurofeedback?

Szinte minden sportban fel lehet használni a neurofeedback tréninget. Magyarországon is már sokan használják: pl. teniszezők, futballisták, sőt sakkozók is. Minden sportágban közös az összeszedettség igénye, a szorongás csökkentése.

Példák a nagyvilágból

A neurofeedbackkel készültek fel az AC Milan futballistái, amikor 3:0-ra győztek a Manchester ellen. 

 

Alexandre Bilodeau, a kanadai szabadstílusú sívilágbajnok, extrém síelő is ezt a felkészítést kapta.  "Ismerned kell magadat, tudnod kell, hogyan reagálsz ezekben a pillanatokban, és hogy kell magadat érezned" - nyilatkozta - "Ez az a valami, amelyet a bio/neurofeedback tanít meg neked, saját magadról".

 

 

 

Abhinav Bindra légpuskában lett aranyérmes 2008-as Olimpiai Játékokon, India 28 év után szerezte meg segítségével az első aranyat. Előtte intenzív biofeedback és neurofeedback felkészítést kapott. Edzője Timothy Harkness sportpszichológus volt.

 

Steve Omischl világkupa síbajnok. Ő is bio és neurofeedbacket használ a felkészülésben. "Ez egy nagyon-nagyon hatásos eszköz"- mondja. Segíti a koncentrációt, és optimális mértékűre csökkenti a verseny okozta stressz-szintet.

Kyle Nissen, szintén olimpiai bajnok éppen biofeedback edzés közben látható. Ő is aranyérmes olimpiai bajnok, és ezen kívül tízszer állt még dobogón. A sportolók légzési és fókuszolási technikákat tanulnak a módszer segítségével, megtanulják jobban kontrollálni testüket.

 

A NASA is felhasználja a biofeedback technikát. Pl. a NASA a Nemo 9 projectben ezzel vizsgálta az űrhajósok állóképességét. A Nemo Nine környezetet (NOA) egy űrállomás egy analógjaként építettek ki - ez a National Oceanic és Atmospheric Administration - ez egy tenger alatti élőhely Key Largo Florida partja mellett 65 láb mélyen a felszín alatt. "Vizsgáltuk az űrhajósok viselkedését az izolációra, a munkára, és a kifáradás hatását az egyénre". Dave Williams parancsnok, egy kanadai orvos, és Ron Garin, egy amerikai űrhajós vett részt a kísérletben, hordták a speciális felszerelést.